Oltás

Rendelőnkben kutyák, macskák és nyulak vakcinázására van lehetőség.

KUTYÁK OLTÁSAI

KUTYAOLTÁSI PROTOKOLLUNK

7-8 hetesParvó elleni oltás
9-10 hetesKombinált oltás
11-12 hetesParvó elleni oltás ismétlése
13-14 hetesKombinált oltás ismétlése, melyet ezután évente ajánlott beadatni.
15-16 hetesVeszettség elleni oltás, melyet a beadást követő 6 hónapon belül meg kell ismételni.
Ezt követően az immunitás fenntartásához évente emlékeztető oltást kell adni.

Az oltások között kétféle csoportot különböztetünk meg:

  • KÖTELEZŐ OLTÁS
  • AJÁNLOTT OLTÁSOK

KÖTELEZŐ OLTÁS – VESZETTSÉG ELLEN

A veszettség minden esetben halálos lefolyású, vírus okozta agy- és gerincvelő gyulladásban megnyilvánuló betegség, mely az emberekben és állatokban egyaránt előfordulhat. A kórokozó a fertőzött állat nyálával terjed a harapás okozta seben vagy a bőrön meglévő sérülésen keresztül.

Mivel a betegség gyógyíthatatlan és halálos, a megelőzése az egyetlen védekezési lehetőség.  Hazánkban a veszettség elleni védőoltást jogszabály írja elő, mely szerint a kutya születését követő első évben kétszer, azt követően pedig évente kell beadatni az oltást a megfelelő immunitás biztosításához. Az első veszettség elleni oltást a kölyökkutyáknak 4. hónapos korokig meg kell kapniuk, a másodikat pedig az első oltástól számított 6 hónapon belül.

AJÁNLOTT OLTÁSOK


PARVOVÍRUS OKOZTA FERTŐZŐ BÉLGYULLADÁS ELLENI OLTÁS
Ez a vírus által okozott megbetegedés elsősorban a fiatal, nem megfelelően oltott kutyák betegsége. Megelőzésében fontos szerepe van a védőoltásnak.
A betegség magas lázzal, bűzös, véres hasmenéssel, hányással, hasi fájdalommal és nagyfokú elesettséggel jár. Kezelés nélkül az állat elpusztulhat. A betegség bármely életkorban előfordulhat, amennyiben a megfelelő immunizálás nem történt meg, de leggyakrabban az egy évesnél fiatalabb állatokat támadja meg a vírus.
A kölyökkutyák oltási sorát ezzel az oltással kezdjük az állat 7-8 hetes korában. Az első oltást 4 hét múlva meg kell ismételni.

A Parvóvírust a betegségből már felgyógyult kutyák tovább üríthetik és a természetbe kikerülő kórokozók hónapok múltán is fertőzőképesek lehetnek

KENNELKÖHÖGÉS ELLENI OLTÁS
Ez a betegség életkortól függetlenül veszélyes lehet a kutyákra, mivel a levegő útján köhögéssel, tüsszentéssel vagy az orr-orrhoz érintésével kutyáról-kutyára terjed.
Fokozott figyelmet kell fordítani azon ebek vakcinázására, akik gyakran járnak kutyás közösségbe, kutyaiskolába, panzióba, kiállításokra.
A betegség gyakran tüdőgyulladássá fejlődik, melyre a nedvessé váló köhögés utal. A gyógyult állat a betegségből való felépülést követően még hónapokon át ürítheti a kórokozókat.

KOMBINÁLT OLTÁS

A kutyák részére kifejlesztett kombinált oltás több, akár egyenként is nagyon súlyos, gyakran elhullással járó betegség ellen véd:

  • Szopornyica
  • Fertőző májgyulladás
  • Leptospirosis
  • Parvovírusos bélgyulladás
  • Parainfluenza

SZOPORNYICA
Többnyire hevenyen lezajló, néha azonban elhúzódó lázas megbetegedés, mely a felső légutak és a tüdő gyulladását, egyéb nyálkahártyák hurutos megbetegedését idézi elő, továbbá idegrendszeri tüneteket és ritkán bőrkiütéses tüneteket is okoz. Kezelés nélkül súlyos állapot alakul ki, mely akár elhullással is végződhet.

FERTŐZŐ MÁJGYULLADÁS
Gyorsan terjedő, súlyos elesettséggel, hányással, sárgasággal és a vérerek károsodásával járó megbetegedés.

LEPTOSPIROSIS
Baktérium által okozott betegség, mely a bőr és a látható nyálkahártyák sárgaságával, barnás színű vizelettel, hányással, hasmenéssel jár és súlyosabb esetben idegrendszeri tüneteket is okoz.

PARAINFLUENZA
Ez a betegség a kennelköhögés részeként jelentkező felső légúti tüneteket okozó betegség, mely jellemzője a heves, száraz köhögés. Az emberi influenzához hasonlóan könnyen terjed a kutyák között.

MACSKÁK OLTÁSAI


A kutyákhoz hasonlóan a macskáknál is számos súlyos, gyakran halálos kimenetelű betegség ellen létezik védőoltás. A fertőző betegségekért felelős kórokozók igen elterjedtek a macskák körében és sokszor halálos kimenetelűek. Jelentős részük védőoltásokkal megelőzhető.

Az oltás beadása előtt javasolt egy vérteszt elvégzése, mellyel meggyőződhetünk arról, hogy kedvencünk nem hordozza az érintett betegséget. Ha a teszt pozitív, az oltás beadása értelmetlen, hiszen védettséget már nem lehet részére biztosítani. 

MACSKAOLTÁSI PROTOKOLLUNK

10-12 hetesKombinált oltás
12-14 hetesLeucosis elleni oltás
14-16 hetesKombinált oltás
16-18 hetesLeucosis elleni oltás
20-22 hetesVeszettség elleni oltás

Ha a macska olyan helyen él vagy tartózkodik hosszabb ideig, ahol vadállatokkal, illetve vadon élő rágcsálókkal találkozhat, akkor érdemes beadatni a veszettség elleni oltást.

Hazánkban a macskák veszettség elleni oltása nem kötelező, kivéve, ha külföldre szeretnénk utazni vele. Ebben az esetben mikrochip beültetése és állatútlevél kiállítása is szükséges.

A kombinált és a veszettség elleni oltásokat évente ajánlott ismételni.


NYULAK OLTÁSA

Magyarországon szúnyogok terjesztik a myxomatózis és a nyulak vérzéses betegsége néven ismert súlyos, halálos kimenetelű fertőzéseket. Az oltást a fiatalkori második oltást követően 6 havonta ajánlott ismételni.

NYÚLOLTÁSI PROTOKOLLUNK

8-12 hetesKombinált oltás
10-12 hetesKombinált oltás
ÁLLATORVOSI SZAKRENDELŐ