Állatútlevél

Kisállataink külföldi országokba történő utaztatásához állatútlevélre van szükség.

Az útlevelet a Magyar Állatorvosi Kamara bocsátja a jogosult állatorvosok rendelkezésére.

Minden állatútlevél egyedi azonosító számmal rendelkezik.

Az állatútlevél kiállítása

Az állatútlevelet az állat vizsgálata, azonosítása, adatainak ellenőrzése (és ha szükséges, mikrochip beültetése) előzi meg.

Miért van az állatútlevél sorszámozva?

Azért, mert az állatútlevél ún. szigorú számadású nyomtatvány, amelyet a gyártástól kezdődően a kiállításig mindvégig nyomon kell tudni követni. Emiatt a jogosult állatorvosok is csak megfelelő adminisztráció után kaphatnak útleveleket a Magyar Állatorvos Kamarától, és ők is kötelesek minden példánnyal elszámolni.

Meddig érvényes az állatútlevél?

Az állatútlevél az állat élete végéig vagy az állatútlevél megrongálódásáig, elvesztéséig, érvényes. Az állatútlevél azonban csak addig használható az Unión belüli utazásokban, amíg a benne igazolt veszettség elleni oltás, illetve bizonyos esetekben egyes elvégzett vizsgálatok és kezelések érvényessége tart. A veszettség elleni oltás Magyarországon évente kötelező (macskák és vadászgörények esetében a veszettség elleni oltás az utazáshoz kötelező), így a magyar állatútlevél a veszettség elleni oltás dátumától számított 365 napon belül használható utazáshoz. A 365 nap letelte után csak újabb oltás beadatása és igazoltatása után lehet használni.

Mikor és mit kell bejegyeztetni az állatútlevélbe?

Az állatútlevélbe a kiállításkor bejegyzésre kerülnek mind a tulajdonos, mind az állat alapvető adatai, az azonosítás módja (tetoválás vagy mikrochip) és annak száma, az utolsó veszettség elleni védőoltás dátuma és jellemzői, az echinococcus-, illetve a kullancsok elleni, az utazás előtti legutolsó kezelések időpontjai. Nem kötelező, de bejegyezhető az egyéb védőoltások dátuma és jellemzői, ha szükséges a veszettség elleni titer igazolása is. Utazás előtt mindig tájékozódjanak az adott országban milyen vizsgálatok, oltások szükségesek a beutazás engedélyezéséhez, ez ugyanis országonként eltérhet. A későbbiekben minden – a kiállításkor bejegyzett – adat megváltozását be kell jegyeztetni az állatútlevélbe. Tudni kell azonban, hogy ezt csak olyan állatorvos teheti meg, aki útlevél kiállítására jogosult.

Mi történik, ha elveszítem az állatútlevelet?

HÍVJON MINKET!

Elvesztése esetén az állatútlevelet újra lehet igényelni. A kiállítás és regisztráció költségeit ismételten meg kell fizetni.

ÁLLATORVOSI SZAKRENDELŐ