Ivartalanítás

Az ivartalanítás a leggyakrabban előforduló műtét az általános kisállatpraxisban, ám annak módja, életkori optimalizálása és szükségessége mégsem esik egyöntetű megítélés alá.

Fontossága a macska- és kutyapopuláció szabályozása, a túlszaporodás megelőzése, valamint bizonyos abnormális viselkedési formák megszüntetése.

Nőstények esetében a petefészek eltávolítása megelőzi a méhgyulladás és az emlődaganat kialakulását.

Kanok esetében a herélés, a nemkívánatos viselkedési formákon túl, a prosztatamirigyek daganatának kialakulását is megelőzheti.

A testtömeg és az ivartalanítás optimális időpontja kutyáknál:

Felnőtt kori testtömeg
(kg)
Javasolt életkor
(hónap)
<106-8
10-207-9
21-309-12
31-4010-14
>4012-24

Miért javasolt a műtét?

  • A petefészek eltávolítása a kismértékű beavatkozás és a ritkán előforduló szövődmények miatt javasolt. A szabályosan, teljes mértékben elvégzett ivartalanítás után nem jöhet létre méhgyulladás. A méhdaganatok és emlődaganatok kialakulásának esélye elhanyagolható.

  • Lakásban tartott nőstény macskánál a 6-8 hónapos életkorban vagy az első ivarzást követően ajánlott a műtét elvégzése.

  • Menhelyi állat esetében – a túlszaporodás megelőzése és az ismeretlen előélet miatt – javasolt a mielőbbi ivartalanítás.

  • Szuka kutyánál az első ivarzást követő 3.-4. hónapban javasolt az ivartalanítás.

  • Kan kutyák esetében az ivartalanítás csak kb. 65%-ban oldja meg a különböző nemkívánatos viselkedési formákat. A prosztatadaganatok kialakulásának esélye csökkenthető.
Nem ivartalanított kutya emlődaganata
ÁLLATORVOSI SZAKRENDELŐ