Mikrochip beültetése

Chip beültetése macskába

Az állatokba ültethető mikrochip egy rizsszem méretű adathordozó eszköz, melyet az adott állat regisztrálására és esetenként azonosítására használnak.

A chip egy 15 számjegyből álló kódot tartalmaz.

Az állatorvos a beültetést követően (de legkésőbb 8 napon belül) rögzíti a PetVetData központi adatbázisban – több más, fontos információval együtt.

A rögzítésre kerülő adatok:

  • Kutya neve
  • Fajtája
  • Az utolsó oltás típusa és időpontja
  • A tulajdonos adatai (név, cím, telefonszám)

A rendszer az állat tulajdonosának adatait zártan kezeli. Kizárólag erre a célra feljogosított, illetékes felhasználók férhetnek hozzá: állatorvosok, ebrendészet, erre a célra felhatalmazott egyéb szakemberek.

Miért fontos a mikrochip beültetése?

Fontos, hogy a chip beültetése és a regisztrációja is megtörténjen, mert csak így lehetséges az esetlegesen elkóborolt, elveszett állatok visszajuttatása a gazdáikhoz.

Érdemes évente ellenőriztetni, hogy a chip a helyén van-e. Ritkán előfordul, hogy a chip úgy mozdul el később a beültetés helyén, hogy nem lehet leolvasni.

Minden állatorvos, állatkórház, menhely, eb-rendészeti telep, sőt, már számos benzinkút és privát üzlet is rendelkezik egy erre a célra alkalmas mikrochip-leolvasó készülékkel, mellyel a chipben lévő adatok alapján gyorsan megtalálható az állat eredeti gazdája.

A chipen lévő adatok aktualitása és pontossága egy külföldre történő utazás esetén is fontos.

Mi az a PetVetData?

A Magyar Állatorvosi Kamara kisállat nyilvántartó rendszere és arra szolgál, hogy a chippel vagy EU-s útlevéllel rendelkező állatokat nyilvántartsa egy központi adatbázisban.

Hova ültetik a mikrochipet?

Magyarországon a kutya nyakának bal oldalára, a bőr alá.

ÁLLATORVOSI SZAKRENDELŐ